Resepi Soto Makasar Sandakan

Standard

Coto makassar

Ini makanan kegemaran family…..,klu dah kumpul ramai2 mesti masak ni….

Bahan2:

  1. 1kg Daging
  2. 1kg Perut Lembu
  3. 1 kg Hati paru lembu
  4. 1kg kacang tanah (Goreng tanpa minyak, blend)
  5. Rempah Sup ( Kena fikir sendiri berapa banyak yg bersesuaian )
  6. Air
  7. Bawang Putih, BAwang Besar & Bawang Merah
  8. Susu Cair / Santan
  9. Kicap Pekat
  10. Cili api ( Untuk sambal goreng dimakan dengan coto)
  11. Minyak masak ( Untuk goreng cili api )
  12. Bihun/ Nasi himpit
  13. Garam & Serbuk perisa
  14. Gula
  15. Limau Kasturi
  16. Bawang Goreng
  17. Daun Sup
  18. Halia, Lengkuas & Serai (Diblend)
  19. Buah Keras diblend

Cara2:

  1. Daging/Perut/Hati paru – Dipotong2, Dibasuh dengan bersih, kemudian Direbus 2 kali. Rebusan pertama dibuang airnya. Kemudian rebusan kedua dijadikan kuah coto. Masukkan rempah, bawang2 yang telah ditumbuk lumat,bahan2 yang telah diblend dan kacang tanah yang telah diblend. Masak hingga hempuk/ lembut. Masukkan air untuk tambahan kuah coto kemudian masukkan susu cair/garam/penambah perisa gula & kicap pekat. Tunggu hingga mendidih dan matikan api.
  2. Rebus beras nasi himpit hingga masak. Sejukkan dan potong kiub.
  3. Celur bihun dan toskan.
  4. Goreng bawang yang telah ditumbuk lumat dan masukkan cili api yang telah ditumbuk lumat, masukkan garam/ serbuk perisa & gula.
  5. Hidangkan dalam mangkuk dengan ditabur dengan bawang goreng & daun sup.
About these ads

8 responses »

  1. masakan ni sy dan suami pernah cuba selepas berpindah balik dari sandakan ke semenanjung…memang sedap, cuami resepinya diubah suai sendiri berasaskan resepi soto johor

    • bagus tu…ubah suai…leh jadi resepi yang lebih bagus…,saya pun ubah suai jugak….,tak macam yang bapa saya ajar…. :)

    • Hi Jovi, sama2….,dan tq juga menjenguk di sini. Sebenarnya lain orang, lain cara masaknya. Masa saya belajar mula2 masak ni, ada yang kata kuah tu guna air basuhan beras. Dah berpuluh kali masak, saya buat perubahan dan tambahan ke atas semua resepi yang saya belajar mengenai SOTO MAKASAR ni. Kadang2, saya akan gunakan bawang besar yang telah diblend untuk memekatkan kuah dan memberikan rasa yang lebih. Kalau semua tu cukup, tak perlu lagi lah penyediaan perisa tambahan seperi kicap atau apa2 la ketika menjamu selera.

      Selamat mencuba……makan ramai2 sedap tu…. :)

  2. Thanks for your reply, June. Satu lg nak tanya, rempah sup mcm mana yg June guna? Mana lg sedap, guna susu cair atau santan? Saya tak pandai makan perut dan hati lembu. Kalu guna isi dan tulang lembu ok? Sorry, byk soalan sebab nak try resepi ni:)

    • Hi jovi. Saya guna rempah kisar serbuk atau buat sdiri. Ikut kesempatan. Kalau saya..suka susu cair…kurang lemak. Kalau mau guna isi daging dan tulang pun ok ba…hehehe… Tapi mau lama2 rebua..baru sedap mkn klu lembut dagingnya.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s